Wat is 'hummus'?
Hummus bestaat voor een groot deel uit kikkererwten. Een kikkererwt is een peulvrucht dat heel wat positieve effecten heeft op onze gezondheid zoals:
Beschermen tegen hart- en vaatziekten doordat ze de stof pectine bevatten en deze de 'slechte' cholesterol (LDL) kunnen verlagen;
Ze zijn rijk aan eiwitten en kunnen hierdoor een portie vlees vervangen;
Eiwitten werken verzadigend waardoor je minder snel terug honger krijg
Bevat trage koolhydraten waardoor je bloedsuikerspiegel traag stijgt en dit niet voor pieken gaat zorgen
Naast deze kikkererwten kunnen er heel wat andere voedingsmiddelen toegevoegd worden en is er veel variatie mogelijk in smaak én gebruik. Zo kan dit gebruikt worden voor ofwel broodbeleg in plaats van vleeswaren, als dip bij de aperitief, als tussendoortje op een vezelrijke toast, enzoverder.
De klassieke hummus
Ingrediënten:
100g kikkererwten uit blik
1 el tahin (sesampasta)
1 el olijfolie
1kl citroensap
2,5 el water
klein teentje look naar smaak
snuifje zout naar smaak
Werkwijze:
Hak alle ingrediënten in de hakmolen fijn tot een smeuïge massa.
Wanneer u de hummus nog smeuïger wil kan u nog altijd een beetje water toevoegen.
Hummus met feta en spinazie
Ingrediënten:
100g kikkererwten uit blik
30g feta
30g spinazie
1 el water
1kl citroensap
Werkwijze:
Hak alle ingrediënten in de hakmolen fijn tot een smeuïge massa.
Wanneer u de hummus nog smeuïger wil kan u nog altijd een beetje water toevoegen.
Hummus met geroosterde rode paprika en zwarte olijven
Ingrediënten:
100g kikkererwten
50g paprika
5 zwarte olijven
1kl citroensap
1el water
Cayennepeper en zout naar smaak
Werkwijze:
Rooster de paprika in de oven op 225°C of onder de grill totdat de schil zwart ziet, draai regelmatig om.
Verwijder het vel en de pitjes.
Hak alle ingrediënten in de hakmolen fijn tot een smeuïge massa.